SKŁONNOŚCI DO TYCIA

Jeżeli osoba o wadze prawidłowej ma jednak skłonności do tycia,  powinna jeść tylko wtedy, gdy czuje wyraźny głód, a nigdy nie zmu­szać się do jedzenia przy braku apetytu. Należy do minimum ogra­niczyć zupę, ziemniaki, białe pieczywo, sosy, śmietanę, tłuszcze zwie­rzęce, słodycze. Niewskazane jest również dojadanie ziemniaków, resztek zup, sosów i innych potraw bez uczucia głodu, jedynie dla­tego „aby się nie zmarnowało”. Aby utrzymać zgrabną sylwetkę, należy walczyć z otyłością bardzo energicznie i nigdy nie jeść za dużo. Pożywne i obfite jedzenie jest bowiem potrzebne tylko dzieciom, dorastającej młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym oraz ludziom ciężko pracującym fizycznie. Należy walczyć z łakomstwem, ćwiczyć silną wolę i ograniczać apetyt. Już od wieków stosowano diety, przejawem tego były posty związane z wie­rzeniami religijnymi, przynoszące jednocześnie korzyści dla zdrowia.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj wiele informacji ze świata mody i urody. Na blogu znajdziesz stylizacje i porady modowe dotyczące doboru dodatków i odpowiednich kosmetyków dla Ciebie. Mam nadzieję, że mój serwis Ci się spodoba i będziesz tutaj stałym czytelnikiem.