PRAWDZIWI SMAKOSZE

Dlatego dzieci, młodzież i osoby dorosłe, mające skłonność do tycia, powinny ograniczać jedzenie tortów, ciast, ciastek, czekolady i cukierków. Jedynie osoby nie mające absolutnie skłon­ności do tycia mogą sobie na nie pozwolić i to w umiarkowanych ilościach, np. na deser. Dorośli powinni ograniczać nawet słodzenie płynów. Prawdziwi smakosze piją np. gorzką herbatę, a więc słodze­nie tego płynu nie jest absolutnie konieczne. Tendencja do ograniczenia użycia węglowodanów (cukru) w diecie, szczególnie u osób łatwo przybierających na wadze, sprawiła że zwrócono uwagę na preparaty zastępcze. Istnieje wiele sztucznych środków słodzących, produkowanych przez przemysł farmaceutyczny na całym świecie, głównie dla chorych na cukrzycę, którzy nie mogą jadać cukru. Również w handlu występują gotowe produkty sztucznie słodzone, jak czekolada, herbatniki, cukierki, dżemy, wafle. Najstar­szym chemicznym środkiem słodzącym jest sacharyna, która jest wprawdzie tania, ale ma metaliczny smak, który niweluje w nie­znacznym stopniu mleko. Można więc słodzić sacharyną mleczną kawę i herbatę, budynie i inne mleczne leguminy.

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj wiele informacji ze świata mody i urody. Na blogu znajdziesz stylizacje i porady modowe dotyczące doboru dodatków i odpowiednich kosmetyków dla Ciebie. Mam nadzieję, że mój serwis Ci się spodoba i będziesz tutaj stałym czytelnikiem.