PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Co należy jeść, aby jak najdłużej wyglądać świeżo i młodo, mieć różową, jędrną i gładką skórę? Ładna skóra zależy od dobrego ukrwienia i utlenienia, gdy organizm wydala szkodliwe produkty przemiany materii, a trawienie przebiega prawidłowo. Jak wiadomo, ogromny wpływ ma spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w składniki mineralne i witaminy (marchew, selery, szpinak, pietruszka, rzeżucha, soczewica, cebula). Cebulę, która szczególnie korzystnie działa na cerę, można dodawać do surówek warzywnych (z kapusty, marchwi, selera z dodatkiem jabłka), a także do sałatek z pomidorów i ziemniaków. Bardzo zdrowy jest szczypiorek — sam lub dodawany do twarogu. Nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu cebuli lub szczypiorku niweluje tabletka chlorofilu. Odrębne zagadnienie stanowi zapewnienie prawidłowego dowozu witamin: przy braku witaminy A skóra staje się sucha, zgrubiała i łuszcząca, mogą występować zaburzenia w prawidłowym widzeniu (izw. kurza ślepota); brak witaminy B2 objawia się tzw. zajadami w kącikach ust; witamina C wzmaga ogólną odporność organizmu, zapobiega chorobom dziąseł i zębów; witamina PP zaś działa światlo- chronnie, sprzyja lepszemu utlenieniu komórek, a nawet mówi się potocznie, że jest to witamina o działaniu odmładzającym.