CHEMICZNE ŚRODKI SŁODZĄCE

W ostatnich latach pojawiły się na rynku chemiczne środki słodzące, zawierające tzw. cyklamaty. Produkty te były szeroko rozpowszech­nione .ia zachodzie, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (np. Assugrin, Natreen, Zucrinet). Stosowali je nie tylko chorzy na cukrzycę, ale również ludzie zdrowi pragnący schudnąć, szczególnie kobiety. Cyklamatami słodzono nie tylko kawę, herbatę i kakao, ale i napoje orzeźwiające, soki owocowe i wszelkie przetwory oraz ciast­ka, czekoladę, torty, wafle. Jak się później okazało, nie są one zu­pełnie obojętne dla zdrowia, a przynajmniej nie wiadomo, czy są na pewno nieszkodliwe. Dlatego preparaty te można stosować dopiero po zasięgnięciu rady lekarza. N atomiast — wzorując się na diecie chorych na cukrzycę — stosować można bez większego niebezpieczeństwa cukier z kukurydzy, tzw. Sor­bit. Jest on dostępny w postaci mączki, a 100 g tego cukru zawiera 380 kalorii. Na rynku sprzedawany jest pod różnymi nazwami (nie tylko w aptekach, ale i w sklepach spożywczych): Sionon (Bayer NRF), Sorbit (Farmakon Ołomunec CSRS).

Witaj na moim blogu! Znajdziesz tutaj wiele informacji ze świata mody i urody. Na blogu znajdziesz stylizacje i porady modowe dotyczące doboru dodatków i odpowiednich kosmetyków dla Ciebie. Mam nadzieję, że mój serwis Ci się spodoba i będziesz tutaj stałym czytelnikiem.